Πηγή εικόνας: BBC

Γεννήθηκα σε μία εποχή όπου το Τείχος του Βερολίνου ήταν ένα μάτσο τσιμεντένια μπάζα και η ΕΣΣΔ είχε καεί μέσα στα ραδιενεργά αποκαΐδια του Τσέρνομπιλ. Τίποτα δεν προμήνυε καμία νοσταλγία για επιστροφή στο παρελθόν που με τόση ανακούφιση ολόκληρη η Ευρώπη – Ανατολική και Δυτική – άφηνε πίσω της. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά από το κοσμοιστορικό επαναχάραγμα του χάρτη στην Ευρώπη, ο πόλεμος επέστρεψε. Και μαζί του (ή λίγο νωρίτερα) και η νοσταλγία για επιστροφή στο παρελθόν του Σιδηρού Παραπετάσματος, του Τείχους και των κρατών-δορυφόρων. Μέσα σ’ ένα βράδυ ένας νέος κόσμος ξημέρωνε…

Οι λόγοι της αλλαγής; Λίγο πολύ γνωστοί.

Μία ατέλειωτη οικονομική κρίση, αλλαγές στο διεθνές σύστημα ασφάλειας και… απογοήτευση. Ναι, καλά διαβάζετε. Απογοήτευση με το μέλλον που τόσο αισιόδοξα οραματίστηκε ο μεταψυχροπολεμικός κόσμος και τόσο άδοξα δημιούργησε. Τα μετασοβιετικά κράτη δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν ποτέ την ταμπέλα «από την πρώην ΕΣΣΔ», να επιτύχουν γρήγορη οικονομική ανάπτυξη χωρίς διαφθορά και να επιλύσουν εθνοτικά ζητήματα που σιγόκαιαν για δεκαετίες πίσω από την κομμουνιστική αισθητική.

Γίνεται σαφές γιατί η περιβόητη σοβιετονοσταλγία της σύγχρονης Ρωσίας είναι κάτι παραπάνω από ιδεολογία. Στα μάτια ενός πρώην Σοβιετικού πολίτη, η σημερινή Ρωσία ζει στην σκιά μίας Σοβιετικής Ένωσης που κάποτε καθόριζε τις μοίρες χωρών και ανθρώπων χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν. Ο νυν Πρόεδρος της Ρωσίας έζησε στην εποχή όπου το Κίεβο ήταν το δεύτερο σημαντικότερο κέντρο της Σοβιετικής Ένωσης μετά την Μόσχα και τα εσωτερικά σύνορα της ΕΣΣΔ δεν ήταν παρά αμελητέες γραμμές πάνω σ΄ έναν αχανή χάρτη. Στο μυαλό του Πούτιν, η σημερινή Ρωσία ζει σ’ έναν βούρκο κατάντιας και ιστορικής αδικίας που πρέπει να αποκατασταθεί.

Αυτό που βλέπουμε (και παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα) δεν είναι παρά ένα ακόμη κεφάλαιο σε μία εκστρατεία παλινόρθωσης της πάλαι ποτέ κραταιάς Ρωσίας. Το ζήσαμε το 2008 με την ρωσική εισβολή στην Γεωργία, την αγιοποίηση της τσαρικής οικογένειας, την σταδιακή ολίσθηση ολόκληρου του ρωσικού συστήματος σε μία νέα «Αυτοκρατορία του Κακού». Ο Πούτιν προσπαθεί να παλινορθώσει μια Ρωσία που πλέον δεν υπάρχει. Όχι απαραίτητα μία Σοβιετική ή Τσαρική Ρωσία. Αλλά μία Ρωσία εξίσου αυταρχική και ισχυρή. Μία Ρωσία πουτινική.

Δεν τον ενδιαφέρει το κόστος. Οικονομικό. Κοινωνικό. Πολιτικό. Απόδειξη; Οι ουρές Ρώσων πολιτών στα ATM και το πρωτοφανές κύμα ρωσοφοβίας που σαρώνει την δυτική ποπ κουλτούρα.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία φοβούμενη, όχι τόσο την στρατηγική επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, την οποία και γνώριζε και μάλλον επικροτούσε σιωπηλά. Πολύ περισσότερο, η εισβολή είναι ένα κρεσέντο σοβιετονοσταλγίας που έχει αναχθεί σε επίσημο πολιτικό δόγμα. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σαν ένας ακόμη θεός (ή μάλλον ως μόνος θεός) στο «πάνθεον» της σύγχρονης ρωσικής ιστορίας, καλείται να διορθώσει ιστορικά λάθη – όπως ισχυρίζεται – του Λένιν και να κερδίσει επάξια την πιο περίοπτη θέση στα ρωσικά βιβλία ιστορίας. Στην δική του ιστορική θεώρηση, ο Λένιν έκανε λάθη. Ο Στάλιν δεν τα κατάφερε τόσο καλά. Ενώ οι υπόλοιποι ήταν δειλοί.

Και το χειρότερο;

Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να δημιουργήσει την γκροτέσκ Ρωσία που οραματίζεται. Ακόμα και αν γνωρίζει ότι έχει τον πλανήτη απέναντί του. Ίσως οι απειλές για τα πυρηνικά να μην είναι ένα διπλωματικό σχήμα λόγου. Τα πυρηνικά όπλα που με τόσο κόπο και τόση προπαγάνδα ετοίμαζαν για χρόνια οι Σοβιετικοί επιστήμονες και κατέληξαν να μείνουν σφραγισμένα σε τσιμεντένιες αποθήκες στην Σιβηρία, θα επιτύχουν επιτέλους τον σκοπό τους! Ο Πούτιν θέλει αυτά τα όπλα να αποδείξουν την υπεροχή της Ρωσίας και να αποκαταστήσουν την χαμένη τσαρικοσοβιετική αίγλη. Ακόμα και αν δεν υπάρχει ζωντανός οργανισμός στον πλανήτη…

Έτσι σκέφτεται ο Πούτιν. Έτσι νομίζει πως θα μείνει στην Ιστορία. Άργησε όμως! Τον πρόλαβε ο Χίτλερ σ’ αυτό! Και η μοίρα αυτού; Μία ολίγον «ποιητική» αυτοκτονία με μία σφαίρα στο κεφάλι σ΄ ένα σκοτεινό τσιμεντένιο υπόγειο του Βερολίνου λίγο πριν την προέλαση του Κόκκινου Στρατού…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s